Blogger’in en büyük ihtiyacı: Dijital katalog oluşturmak

Blogger’in en büyük ihtiyacı: Dijital katalog oluşturmak

Kültür ve sanat yazarı ve blogger’ı olarak yıllardır blog yazıyorum. Tüm yazdıklarım ve haberlerimi bir blog içinde toplayarak kendi arşivimi oluşturmaya çalışıyorum. Bundan kısa bir zaman önce de bloğumla ilgili yeni bir şeyler denemeye karar verdim. Bloğumu farklı ortamlarda sunarak daha profesyonel bir blog sahibi olmak istiyordum. Bunun için de bir çevrimiçi katalog hazirlamaya karar verdim. Bir katalog oluşturmak sadece bir ihtiyaç değil, bir prestij meselesi oldu benim için. Böylece en iyi online katalog hazırlama programlarını aramaya başladım. Bunların arasında bu katalog hazırlama programı dikkatimi çekti. Çok kısa sürede istediğim kataloğu oluşturabileceğimi keşfettim. Bu süreç içinde yapmam gereken tek şey, içeriklerimi hazırlamak ve PDF dosyamı yüklemek oldu. Katalog oluşturmak her zaman bana zor ve uzun bir iş gibi gelmişti ama bu programın sunduğu özellikler sayesinde üretimimi hızla tamamlayabildim. Bloğumda bulunan yazıların özelliklerini ve yine bloğumda yer verdiğim sergi ve farklı sanatsal etkinliklekri anlattığım bir katalog oluşturmak çok keyifli oldu. İlk olarak online katalog hazırlama için bir PDF dosyasında tüm içeriklerimi topladım. Daha sonra bu PDF dosyasını YUMPU Publishing'da ücretsiz olarak oluşturduğum hesabıma yükledim. Normalde bu aşamalar uzun sürer ama bu sefer çok hızlı ve basitti. Kısa sürede kataloğuma dair her şey hazırdı. Bir sonraki adımım ise kataloğumu oluşturmak oldu.

Katalog oluşturmak için tasarım özellikleri

Sanatsal bir iş yaptığınızda tasarım ve görünümün çok önemhazli bir yeri oluyor. Tasarımınız iyi değilse ya da alışagelmiş bir tasarım kullanıyorsanız ürettiğiniz içeriğin de çok fazla anlamı olmayacaktır. Çünkü içeriği okutan aslında tasarımın kendisidir. Benimse bir yazar olarak tasarımdan daha çok kelimelere ilgim var ve tasarım konusunda hep yakın arkadaşlarımdan destek almışımdır.

Ama bu sefer tam tersi oldu çünkü bu site bana istediğim tüm tasarımsal özellikleri verdi. Tasarımın mümkün olduğunca sofistike olması ve güzel görünmesi için herhangi bir destek almama gerek kalmadan kendi bilgi ve tecrübelerimle istediğim şeyi üretebildim.

YUMPU Publishing'de katalog oluşturmak için hizmetime sunulmuş birçok şablon ve temayla karşılaştım. Diğer siteler ile karşılaştırdığımda en yaratıcı platformun burası olduğunu söyleyebilirim.

Diğer yandan bu kataloğu okunması için yaptım. Yani sadece bakılacak bir katalog değil, içindeki haberlerin ve kendimle ilgili verdiğim bilgilerin okunur olmasına özen gösterdiğim bir katalog tasarladım. Bu nedenle okuyucu tecrübesi benim için çok önemli bir yerdeydi. Bu web sitesinde de okuyucu tecrübesi en üst düzeyde. Dijital katalog oluşturmak ve okutmak için de okuyucularımın tatmin olması benim için önemliydi. Bu şekilde yazılarımın prestijini de arttırabildim.

Sayfaları çevirirken kullanılan sayfa çevirme sesi efekti yanında kataloğunuza kıvrımlı bir görünüm de veriliyor. Böylece kataloğunuz gerçek bir flipbook, yani katalog izlenimine kavuşuyor.

Video ve ses kayıtlarım kataloğumda

YUMPU Publishing bir iş yaparken sadece yazılı ve görsel materyal yetersiz kalabiliyor. Bu alanda yine bu katalog programının farklı bir özelliğinden bahsetmek istiyorum. E-katalog hazırlama programında video ve ses kayıtlarını ve dosyalarını istediğiniz şekilde ekleyebiliyorsunuz. Bu özellik de yine ücretsiz olarak size sunuluyor. Daha önce sanatçılarla yaptığım röportajları ve atölye videolarını kataloğuma ekleyebildim. Hatta bu video ve ses dosyaları üzerinden farklı içerikler de oluşturabildim.

Böylece diğer yazarlardan ve kültür sanat blogger’larından farklılaşabildim. Bu benim için dönüm noktası oldu diyebilirim. Çünkü her gün sanatla ilgili yeni içerikler üretmek ve bu üretimleri sosyal medya ile beslemek çok vakit alıcı olabiliyor. Bu bağlamda dijital kataloğumu farklı bir içerik olarak kullandım.

Bizlerin en büyük ihtiyaçlarından birisi de içeriklerimizi  sosyal medyada paylaşmak ve bu alanda daha prestijli bir varlığa sahip olmak. Bu benim için önemli bir alandı. Sosyal medya alanında her gün yüzlerce paylaşım yapılıyor ama bunların arasında ancak bazıları okunuyor ya da üstüne tıklanıp açılıyor. Kataloğumu buna göre tasarlamam gerekiyordu. Katalog yapma programı ile sosyal medya paylaşımı çok kolay. Oluşturduğunuz ürünün hemen altında bulunan paylaş butonuna tıklayıp istediğiniz sosyal medya platformunda hemen paylaşım yapabiliyorsunuz.

Diğer yandan kendi web sitem de dahil olmak üzere çeşitli web sitelerine link yollayabiliyorum. Her alanda paylaşımım şık ve prestijli görünüyor.

Bu web sitesi sayesinde arama motoru optimizasyonunu da yönetebildim. Tüm girdiğim anahtar kelimelerin arama motorlarında rahatlıkla bulunması ve taranması için kolaylık sağlayan bu katalog oluşturma programı tüm okuyucularıma kolaylıkla ulaşmamı sağladı. Diğer yandan yeni ve farklı okuyuculara da ulaşabildim. Yeni okuyuculara ulaşabilme konusunda uzun süredir yaptığım çalışmalar da böylece meyvelerini vermiş oldu.

Kataloğumda değişiklikler yaptığım zaman web sitesi üzerinden bana verilen linkte bir değişiklik olmadı. Böylece linkimi paylaştığım sosyal medya platformları ve diğer web sitelerinde de bu yaptığım editler ve değişiklikler olduğu gibi göründü ve direkt yansıdı.

Bu e-katalog hazırlama programı ile bloğuma eklediğim her yeni beş içerikle yeni bir katalog oluşturdum. Bunu yapmam için tek ihtiyacım olan bir hesap açmaktı. Böylece kataloglarımı da bu hesabımda tutabildim ve bir arşiv oluşturabildim. İstediğim uzunlukta ve kısalıkta katalog yapabildim. Bazı kataloglarım birkaç sayfadan ibaretken bazıları oldukça uzun oldu ama bu durum kataloğumun okunmasında veya linkin açılmasında herhangi bir sorun yaratmadı. Her zaman aynı kolaylık ve hızla kataloğuma ulaşabildim.

E-katalog oluşturmak için kullandığım içeriklerimi çeşitlendirmek istediğimde de hesabıma giriş yapmam yeterli oldu.  Böylece hızla ve kolaylıkla tüm içeriklerimi aktardığım bir kataloğa kavuştum ve çevrimiçi platformlarda sürekli paylaştığım farklı içeriklerime bir yenisini daha eklemiş oldum.

Cevap bırakın

YASIN AKTAS

Yasin Aktas
Benim adım Yasin Aktas. Snowboardcu, ses cihazları meraklısı, ahşap koleksiyoncusu ve bütüncül tasarımcı. Estetik ve bilgisayar bilimini birleştirerek markanıza hayat vermek. Bazen arkadaşlarımla rastgele şeyler yapıyorum.